Skip to content

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

  Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα του προσώπου και των βλεφάρων χαλαρώνει και πέφτει με την επίδραση της βαρύτητας, ενώ οι υποκείμενοι μύες ατροφούν και το λίπος προβάλλει προς τα έξω δημιουργώντας εμφανείς «σακούλες» στα βλέφαρα.

  Όσον αφορά τα βλέφαρα, αυτό προκαλεί πτυχώσεις του χαλαρού δέρματος στα άνω βλέφαρα και αύξηση των ρυτίδων στα κάτω βλέφαρα. Η πτώση των βλεφάρων είναι επίσης αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης και επιδεινώνει τη συσσώρευση του δέρματος στα άνω βλέφαρα. Μερικές φορές συσσωρεύεται τόσο πολύ δέρμα στα άνω βλέφαρα που κρέμεται πάνω από τις βλεφαρίδες και εμποδίζει την όραση.

  Παράλληλα, λόγω της χαλάρωσης των μυών κάτω από το δέρμα, το λίπος που υπάρχει στον οφθαλμικό κόγχο, αρχίζει να προβάλλει και να προκαλεί την εμφάνιση αυτού που ονομάζουμε «σακούλες στα βλέφαρα». Σε κάποιες οικογένειες υπάρχει κληρονομική τάση για πρησμένα βλέφαρα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενηλικίωσης. Παρόμοια σημεία μπορεί να παρατηρηθούν και σε νεότερα άτομα όταν αποτελούν ιδιαίτερα κληρονομικά χαρακτηριστικά.

  Το πρόβλημα συχνά φαίνεται χειρότερο το πρωί, ιδιαίτερα με παρατεταμένο στρες και έλλειψη ύπνου. Το υγρό συνήθως διανέμεται σε όλο το σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τείνει να συγκεντρώνεται σε περιοχές όπου το δέρμα είναι χαλαρό, όπως είναι τα βλέφαρα.

  Η πτώση του μετώπου και των φρυδιών, η χαλάρωση των βλεφάρων και οι σακούλες που εμφανίζονται στα βλέφαρα, αποτελούν τις περισσότερες φορές μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Καθόσον τα μάτια και οι τριγύρω ιστοί επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα και την έκφραση του προσώπου, τέτοιες καταστάσεις δημιουργούν αισθητικού χαρακτήρα αλλοιώσεις και προσδίδουν αίσθημα κούρασης στο πρόσωπο ενός ατόμου.

  Σήμερα, νέες τεχνικές και πρόοδοι στην αισθητική χειρουργική των βλεφάρων μπορούν να προσφέρουν μια πιο νεανική και φρέσκια μορφή στο πρόσωπο.

  Οι κυριότερες αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή των βλεφάρων είναι :

  Η βλεφαροπλαστική με την οποία αφαιρείται το πλεόνασμα του δέρματος και το προεξέχοντα λίπος για να δοθεί μια πιο νεανική όψη. Μερικές φορές είναι απαραίτητο μόνο να γίνει εκτομή του δέρματος, μερικές φορές το δέρμα και το λίπος και μερικές φορές μόνο το λίπος.

  Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί παραμονή σε νοσοκομείο. Σε μια τυπική διαδικασία γίνονται τομές ακολουθώντας τις φυσικές γραμμές των βλεφάρων σας. Αυτές οι τομές επεκτείνονται μέχρι το «πόδι της χήνας» ή τις ρυτίδες έκφρασης στις γωνίες των ματιών. Μέσω αυτής της τομής αφαιρείται περίσσευμα λίπους και περίσσεια δέρματος που έχει χάσει την ελαστικότητά του.

  Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων. Περιλαμβάνει την προσεκτική αφαίρεση πλεονάζοντος ιστού και επανατοποθέτηση των ιστών του άνω βλεφάρου. Σε περιπτώσεις που το άνω βλέφαρο εμποδίζει το οπτικό πεδίο (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλου βαθμού δερματοχάλαση), μια επιτυχημένη επέμβαση βελτιώνει την όραση, ενώ συγχρόνως δημιουργείται ένα πιο νεανικό βλέφαρο.

  Η βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων.
  Στην επέμβαση αυτή αφαιρείται κατάλληλα το προπίπτον λίπος που προκαλεί τις σακούλες. Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε από την εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου και έτσι αποφεύγεται η ύπαρξη ορατής τομής και ουλής στο δέρμα, είτε στα όρια των βλεφαρίδων, χωρίς να αφήσει μετεγχειρητική ουλή. Η επίδραση της βαρύτητας είναι καθοριστική. Οι παλαιότερες τεχνικές βασίζονταν στην αφαίρεση δέρματος και λίπους και έδιναν αφύσικο αποτέλεσμα ενώ αρκετές φορές δημιουργούσαν προβλήματα με την θέση του κάτω βλεφάρου. Οι σύγχρονες τεχνικές στοχεύουν στην ανόρθωση του κάτω βλεφάρου και στην επανατοποθέτηση του λίπους με ελάχιστη έως καθόλου αφαίρεση δέρματος.

  Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για να σφίξει το εξωτερικό δέρμα και να μειώσει τις ρυτίδες, αν και δεν θα υπάρχει εξωτερική ουλή, θα υπάρχει υπολειμματική ερυθρότητα στο δέρμα που θα διαρκέσει λίγους μήνες.

  Το resurfacing του δέρματος με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Χρησιμοποιείται τελευταίας τεχνολογίας laser με το οποίο εξαλείφονται οι μικρές ρυτίδες των βλεφάρων και εξασθενούν οι βαθύτερες ρυτίδες του προσώπου και του μετώπου.

  Οι επεμβάσεις αυτές προϋποθέτουν άριστη γνώση του οφθαλμού και των τριγύρω ιστών και καλό θα είναι να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Οφθαλμοπλαστικούς χειρουργούς ώστε να αποφεύγονται προβλήματα σχετικά με την όραση.

  Ποιοι είναι οι περιορισμοί;

  Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι μόνο οι ρυτίδες που βρίσκονται στο δέρμα που κόβεται θα μειωθούν. Οι πτυχώσεις του δέρματος που εκτείνονται στο μάγουλο δεν θα βελτιωθούν. Μερικές ρυτίδες στην περιοχή «πόδι της χήνας» θα παραμείνουν, αν και το δέρμα είναι πολύ πιο σφιχτό σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο το μάτι να είναι σε θέση να ανοίγει και να κλείνει ελεύθερα. Το δέρμα έχει λιγότερη ελαστικότητα με την ηλικία και για το σωστό κλείσιμο του ματιού το άνω βλέφαρο θα πρέπει να έχει πλεόνασμα δέρματος όταν είναι ανοιχτό. Μερικές φορές οι ρυτίδες που επιμένουν είναι κατάλληλες για θεραπεία με χημικό peeling ή με λέιζερ. Αυτή η θεραπεία δεν έχει καμία επίδραση στο σκούρο χρώμα του κάτω βλεφάρου.

  Τί πρέπει να κάνω μετά τη βλεφαροπλαστική;

  Μετά τη χειρουργική επέμβαση θα ήταν καλύτερο να κρατάτε το κεφάλι σας ανυψωμένο για λίγες ημέρες για να μειώσετε το πρήξιμο. Οι κρύες κομπρέσες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ο χειρουργός κανονικά θα εφαρμόζει μερικά ράμματα ως υποστήριξη στα βλέφαρα μετά από τη χειρουργική επέμβαση και αν αυτά χαλαρώσουν μπορούν να αντικατασταθούν. Ο καθαρισμός των ματιών με νερό είναι χρήσιμος και ο χειρουργός μπορεί να συμβουλεύσει τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων ή αλοιφής.

  Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μετά από 3 – 5 ημέρες και σύντομα μετά θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε μακιγιάζ. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε suture strips ή steri-strips λωρίδες ράμματος ή ιστέρι-λωρίδες ως υποστήριξη για τα κάτω βλέφαρα για μια βδομάδα .

  Το κλείσιμο των ματιών θα είναι λίγο επώδινο μετά από χειρουργική επέμβαση λόγω του οιδήματος και επειδή το δέρμα έχει αφαιρεθεί. Εάν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ασθενής δεν μπορεί να κλείσει εντελώς τα μάτια του θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποια αλοιφή ματιών πριν πάει για ύπνο. Αυτή η αίσθηση θα μειώνεται καθώς το πρήξιμο θα ελαττώνεται.

  Τα μάτια θα φαίνονται υδαρή μετά από τη χειρουργική επέμβαση, εν μέρει λόγω του οιδήματος. Αυτό θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Αν και μπορεί να υπάρχουν μώλωπες, ο ασθενής θα μπορεί εύκολα να τους καλύψει με μακιγιάζ με το ίδιο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Τα σημάδια θα είναι ροζ για λίγους μήνες, αλλά τελικά γίνονται σχεδόν αόρατα.

  Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

  Όλα τα χειρουργεία έχουν κάποια αβεβαιότητα και κίνδυνο. Όταν η βλεφαροπλαστική επέμβαση εκτελείται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμοπλαστικό χειρουργό, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως μικρής σημασίας.

  Μετά την επέμβαση, περιστασιακά υπάρχει κάποιο αιμάτωμα που θα φαίνεται κάτω από το δέρμα. Αυτό συνήθως διασκορπίζεται αυτόματα πάνω από 2 ή 3 εβδομάδες , αλλά μπορεί να χρειαστεί να στραγγίξει αν είναι μεγάλο. Συνήθως, το κενό/ περιθώριο του κάτω βλεφάρου θα τραβηχτεί ελαφρώς μακριά από το μάτι κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας ή δύο ημέρες μετά από χειρουργική επέμβαση λόγω του οιδήματος. Αυτό θα αποκατασταθεί από μόνο του ή με τη βοήθεια των ραμμάτων. Πολύ σπάνια, μια δεύτερη επέμβαση θα είναι απαραίτητη.

  Μερικές φορές μικρές λευκές κύστες μπορούν να εμφανιστούν κατά μήκος της γραμμής βελονιάς. Δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, αλλά μπορεί να τρυπηθεί με μια βελόνα. Η τύφλωση είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον συνεργάτη γιατρό μας του Αττικού οφθαλμολογικού κέντρου.


  Dr Κων/νος Χ. Καραμπάτσας MD, DMed, MRCOphth, FEBO, FRCS Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας.

  Ακολουθήστε το σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες