Skip to content

Ακμη

    Στη φαγεσωρική ακμή, συνήθως κάνουμε καθαρισμό και διάνοιξη των φαγεσώρων. Έτσι, απεγκλωβίζεται το φυλακισμένο σμήγμα και προλαμβάνεται η δημιουργία φλεγμονωδών βλαβών. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο, αν συνδυαστεί ο καθαρισμός με κάποιο peeling (TCA, AHA).

    Στις περιπτώσεις που υπάρχουν βλατιδοφλυκταινίδια, peeling με AHAέχει πολύ καλά αποτελέσματα, είτε σαν μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

    Το IPL κατά της ακμής παρέχει μία ακόμα ιατρικά εγκεκριμένη εναλλακτική λύση αντί για τα φάρμακα, χωρίς βέβαια να μπορούν πάντα να τα αντικαταστήσουν. Χρησιμοποιούμε τοIPL για να μειώσουμε την εμφάνιση των σπυριών, αλλά και για να βελτιώσουμε τις κοκκινίλες που αφήνουν τα σπυριά της ακμής. Το IPL μειώνει την κοκκινίλα και τη φλεγμονή του προσώπου, από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Συνήθως, χρειάζονται 4-8 θεραπείες, μία ανά 10-15 ημέρες, για να πετύχουμε ύφεση. Συνιστούμε κάποια τοπική θεραπεία για να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα.

    Σε περιπτώσεις ουλών, το CO2 fractional laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Συνήθως, χρειάζονται 3 θεραπείες, μία ανά μήνα, για να πετύχουμε βελτίωση των ουλών και συνολικά της υφής του δέρματος (σύσφιξη πόρων, πιο λείο και ομοιόμορφο δέρμα). Αβαθείς ουλές μπορούν να βελτιωθούν με βαθύ χημικό peeling (TCA). Το πρόσωπο γίνεται μία εγκαυματική σκούρα κρούστα, η οποία υποχωρεί σε 7 περίπου ημέρες και η επιδερμίδα αναγεννάται πλήρως. Για βαθύτερες ουλές, η πιο μοντέρνα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία είναι η εφαρμογή fractional lasers (το CO2 fractional έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό). Και εδώ καταστρέφεται όλη η επιδερμίδα και αναγεννάται. Απαιτείται παραμονή στο σπίτι τις πρώτες δυο-τρεις ημέρες, γιατί υπάρχει έντονο ερύθημα και οίδημα του προσώπου και στη συνέχεια δημιουργείται μια κρούστα που φεύγει περίπου, σε μερικές ημέρες. Επίσης, με επιτυχία μπορεί να εφαρμοστεί το microneedling τοπικά στις ουλές.