Skip to content

Αναιμακτη Βλεφαροπλαστικη

  Η χαλάρωση του δέρματος είναι αποτέλεσμα της ελάττωσης του κολλαγόνου και της απώλειας ελαστικότητάς του και είναι κάτι που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε. Η περίσσεια αυτή του δέρματος μπορεί να καλύψει τις βλεφαρίδες αλλά και να δυσκολεύει ή να εμποδίζει την όραση. Παράλληλα, η λέπτυνση του υμένα που συγκρατεί το λίπος και στηρίζει το βολβό επιτρέπει την έξοδο του λίπους, το οποίο αρχίζει να προβάλλει δημιουργώντας σακούλες στο άνω και κάτω βλέφαρο.

  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής η μέθοδος της «αναίμακτης βλεφαροπλαστικής» με την οποία αναίμακτα και ανώδυνα αφαιρούνται επιφανειακές στιβάδες δέρματος, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου με παρενέργειες οι βαθύτερες.

  Η διαδικασία εκτελείται μεσω μιας προηγμένης συσκευής (πλεξαρ) που αυξάνει τη θερμοκρασία επιλεκτικά σε συγκεκριμένες δερματικές δομές κι «εξαχνώνει» δερματικές βλάβες. Το PlexR είναι ένα μηχάνημα που δημιουργεί ένα «ηλεκτρικό τόξο» λόγω διαφοράς δυναμικού μεταξύ συσκευής και επιδερμίδας, προκαλώντας έτσι εξάχνωση των επιφανειακών ιστών μέσω «θερμοκαυτηριασμού»

  Εχει την ιδιότητα να εξαλείφει ρυτίδες, ουλές, χαλάρωση στο δέρμα του προσώπου, «σακούλες» κάτω από τα μάτια, χαρίζοντας στο πρόσωπο μια νεανική και υγιή όψη.

  Ουσιαστικά πρόκειται για μη επεμβατική βλεφαροπλαστική καθώς και για περιοχές του προσώπου που χρειάζονται παρέμβαση, χωρίς χειρουργικές τομές, ράμματα ή χρήση Iaser. Δεν υποκαθιστά την κλασσική βλεφαροπλαστική, αλλά σίγουρα για συγκεκριμένες περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης του δέρματος είναι εξαιρετική επιλογή.

  Τί είναι το PlexR και ποια είναι η δράση του;

  Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με PlexR είναι μια μη επεμβατική τεχνική. Με τον τρόπο αυτό εξαχνώνεται η πτυχή ή αλλιώς η περίσσεια δέρματος που εμφανίζεται στα βλέφαρα λόγω χαλάρωσης και κάνει τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, δε γίνονται τομές και δε χρησιμοποιούνται ράμματα. Η εφαρμογή γίνεται με τη χρήση μιας τοπικής αναισθητικής κρέμας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη συνεδρία. Μπορεί να εφαρμοστεί στο πάνω και στο κάτω βλέφαρο, αλλά και στις ρυτίδες στο πόδι της χήνας. Η διαδικασία εφαρμόζεται σε πτυχές βλεφάρων και περιοφθαλμικές ρυτίδες ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόβλημα του καθενός Με το PlexR αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές επιπλοκές της κλασικής χειρουργικής βλεφαροπλαστικής, αλλά και οι κίνδυνοι του Laser. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τη φυσική ομορφιά χωρίς όμως να αλλάζουν ή να αλλοιώνονται τα φυσικά χαρακτηριστικά.

  Συγκεκριμένα σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το PlexR;

  Σε χαλάρωση και σακούλες γύρω από τα μάτια
  Σε ανύψωση φρυδιών, μεσόφρυου
  Σε αντιμετώπιση χαλαζίου
  Σε αφαίρεση δερματικών μορφωμάτων βλεφάρων
  Σε εξάλειψη ξανθελασμάτων
  Σε εξάλειψη ουλών & δερμικών κηλίδων
  Σε αφαίρεση σπίλων
  Σε εξάλειψη ρυτίδων
  Σε αφαίρεση αιμαγγειωμάτων

  Πώς ακριβώς πραγματοποιείται η θεραπεία με PlexR;

  Αφού επιλεγούν οι προς θεραπεία δερματικές περιοχές, καλύπτονται με τοπική αναισθητική αλοιφή. Στη συνέχεια εφαρμόζεται το PlexR. Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό τόξο που μοιάζει με μικρό κεραυνό, προκειμένου να αυξάνεται επιλεκτικά η θερμοκρασία σε μία συγκεκριμένη δερματική ζώνη, εζατμίζοντας έτσι τους μη υγιείς δερματικούς ιστούς.

  Ακολουθεί περιποίηση της περιοχής. 0 αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών κρίνεται κατά περίπτωση. Συνήθως, θεραπεία ολοκληρώνεται μόλις σε 3 συνεδρίες των 20 λεπτών, με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία γίνεται ορατό το 30%-40% του τελικού αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι η γήρανση ή κάποια άλλη δερματική πάθηση ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα διαρκούν 3-5 χρόνια, ενώ η εξάλειψη ουλών και μορφωμάτων είναι μόνιμη.

  Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με τη μέθοδο του PlexR μπορεί να εφαρμοστεί και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της χαλάρωσης με άμεσα ορατά και μεγάλης χρονικής διάρκειας αποτελέσματα. Επίσης, σε συνδυασμό με το μηχάνημα OFF πραγματοποιείται λιπόλυση και αντιμετώπιση της συσσώρευσης του λίπους διορθώνοντας έτσι τις σακούλες και ελαχιστοποιώντας το πρήξιμο των ματιών . Η μέθοδος είναι ανώδυνη και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες σε άντρες και σε γυναίκες σε περιπτώσεις βλεφαρόπτωσης, χαλάρωσης του βλεφάρου, στο «πόδι της χήνας», στο μεσόφρυο και στις σακούλες των ματιών.

  Η μέθοδος αυτή αφορά μόνο το βλέφαρο;

  Όχι. Η πτώση και η επιπέδωση των φρυδιών καθώς και η χαλάρωση του δέρματος, η οποία συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, κάνουν το μάτι να φαίνεται πιο μικρό και το βλέμμα ταλαιπωρημένο, κουρασμένο και θλιμμένο. Το PLEXR μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με συγκεκριμένη τεχνική να προκαλέσει ανύψωση του φρυδιού (eye brow lift). Με τη μέθοδο PLEXR, ουσιαστικά επιτυγχάνουμε το χειρουργικό αποτέλεσμα αναίμακτα χωρίς τη χρήση ραμμάτων, χωρίς πόνο, χωρίς ουλές, ενώ αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν. Ο συνδυασμός βλεφαροπλαστικής και ανύψωσης φρυδιού με PLEXR δίνει άμεσα ορατό νεανικό αποτέλεσμα και πιο ξεκούραστο βλέμμα, από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται από τους συνεργάτες γιατρούς μας του Αττικού οφθαλμολογικού κέντρου.


  Dr Κων/νος Χ. Καραμπάτσας MD, DMed, MRCOphth, FEBO, FRCS Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας.


  Dr Χάρης Θ. Κούλας
  Χειρουργός Οφθαλμίατρος
  Dr. med. univ. Vienna Ophthalmic Surgeon.