Skip to content

Πλαστικη χειρουργικη μαστου

    ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

    Η αυξητική μαστού αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς επιτυγχάνει αύξηση του μεγέθους και βελτίωση του σχήματος και της συμμετρίας των μαστών. Απώτερος στόχος η διατήρηση της φυσικότητας του μαστού, που επιτυγχάνεται με την κατάλληλη προεγχειρητική ανάλυση και σχεδιασμό της επέμβασης. Η αυξητική μαστοπλαστική με τη χρήση ενθεμάτων πραγματοποιείται, συνήθως, σε γυναίκες με μικρό στήθος ή απώλεια του όγκου του μετά από εγκυμοσύνη, με την πάροδο της ηλικίας ή σημαντική απώλεια βάρους. Επίσης, τα ενθέματα μαστού χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή.

    Για την αυξητική μαστοπλαστική επιλέγονται τα πιο σύγχρονα και ασφαλή ενθέματα σιλικόνης. Η επιλογή της τομής έχει ιδιαίτερη σημασία, ώστε η ουλή να είναι κατά το δυνατόν μη ορατή. 

    Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

    ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

    Η ανόρθωση του χαλαρωμένου και πτωτικού μαστού, που διατηρεί ικανοποιητικό όγκο, ονομάζεται μαστοπηξία.

    Με την πάροδο της ηλικίας, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ο μαζικός αδένας εκφυλίζεται και η βαρύτητα προκαλεί σταδιακή πτώση των μαστών. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται και σε νεαρότερες ηλικίες, μετά από την εγκυμοσύνη και θηλασμό όπως και μετά τη σημαντική απώλεια βάρους. Σκοπός της μαστοπηξίας είναι η βελτίωση του σχήματος, του όγκου και της θέσης του μαστού και η τοποθέτηση της θηλής σε αντίστοιχη υψηλότερη θέση.

    Στην περίπτωση που ο όγκος του μαστού κρίνεται ανεπαρκής για ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, η ανόρθωση του μαστού συνδυάζεται με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Η ανόρθωση του μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, εφόσον εφαρμοστούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης.

    ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

    Η μειωτική μαστού επιτυγχάνει τη μείωση του μεγέθους του μαστού, με την ταυτόχρονη ανόρθωσή του. Οι μεγάλοι, πτωτικοί μαστοί εκτός από αισθητικό πρόβλημα, προκαλούν σταδιακά μια σειρά συμπτωμάτων όπως πόνο στον αυχένα, ώμους, πλάτη και στο σημείο πίεσης του στηθόδεσμου, δερματίτιδα κάτω από το στήθος και δυσκολίες στην καθημερινότητα (ένδυση, άσκηση, ερωτική ζωή). Για την απαλλαγή από τα προβλήματα αυτά αλλά και για να αποκτήσετε το στήθος που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα σας η μειωτική μαστοπλαστική αποτελεί την ιδανική λύση. Η περίσσεια λίπους, μαζικού αδένα και δέρματος αφαιρείται, ο μαστός σμιλεύεται και η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, σε αντιστοιχία με τον ανορθωμένο πλέον μαστό, δημιουργώντας ένα πιο μικρό, σφριγηλό, νεανικό και ελκυστικό μαστό. Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

    ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΜΑΣΤΩΝ

    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για μικρές, μη εύκολα αντιληπτές διαφορές στο σχήμα, το μέγεθος, τη θέση του μαστού ή των θηλών, που δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ασυμμετρία είναι εμφανής και πολύ δύσκολο να καλυφθεί ακόμη και με τα ρούχα.

    Η  επιλογή της κατάλληλης τεχνικής καθορίζεται τόσο από το βαθμό και τα ανατομικά χαρακτηριστικά της ασυμμετρίας, όσο από και τις επιθυμίες της ασθενούς. Συνοπτικά, οι τεχνικές της αυξητικής, της μειωτικής, της ανόρθωσης του μαστού ή συνδυασμός τους μπορούν να εφαρμοστούν για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

    ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

    Γυναικομαστία ονομάζεται η υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού μαστού, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει με γυναικείο. Η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, στην αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού ή σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Πρόκειται για κατάσταση που εντοπίζεται στον ένα ή και τους δύο μαστούς καιι αφορά μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού, όλων των ηλικιών. Πλήθος παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία, όπως η παχυσαρκία, η χρήση φαρμάκων (αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αντιυπερτασικά κ.α.), αλκοόλ, μαριχουάνα, παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, όρχεων, ενδοκρινολογικά νοσήματα, διαταραχές των επινεφριδίων και του ήπατος. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας.

    Η διόρθωση της γυναικομαστίας, σε άνδρες που είναι υγιείς και συναισθηματικά σταθεροί, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Για τη μείωση του όγκου του μαστού χρησιμοποιούνται τεχνικές λιποαναρρόφησης, χειρουργική εκτομή του αδένα ή συνδυασμός των δύο τεχνικών, ανάλογα με την περίπτωση. Η επέμβαση γίνεται, κατά κανόνα, με γενική αναισθησία.

    Ένα καλύτερα σχηματισμένο στήθος που δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στον άνδρα είναι το επιθυμητό και σύνηθες τελικό αποτέλεσμα. Η καλή ποιότητα και ελαστικότητα του δέρματος συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα.